Verwerkingsproces en integratie

Het verwerkingsproces en integratie zijn de thema’s in deze laatste module. Doorbreken van de verbindingen met de dader, zin- en betekenis geven.

Voor wie?

Deelnemers die module 1 en module 2 hebben gevolgd.

Wat levert het je op?

  • Je doorziet het patroon van seksueel misbruik
  • Je kent de fasen in het verwerkingsproces en de modellen die daarbij horen
  • Bewustzijn van je eigen onderstroom en die van de cliënt
  • Je weet welke rol in begeleiding je voorkeur heeft en welke je verder wilt ontwikkelen
  • Nieuwe modellen die je kunt inzetten in je eigen praktijk
  • Je creëert leerervaringen die beklijven

Wat gaan we doen?

We gaan op dezelfde manier aan de slag als in Module 1 en 2

1. Kennis vergroten

De volgende onderdelen uit de Traumaseksuologie komen aan bod: auto-psychodrama’s, dader confrontatie, afscheid van de dader, terug in de eigen familie, loslaten en vergeven. Daarnaast besteden we aandacht aan de systeemtheorie, gevende en nemende ouders, slagschaduw, overdracht en tegenoverdracht.

2. Diepgaand leren d. m. v. psychodrama

Je ervaart wederom het effect van de verschillende modellen die gecombineerd worden met psychodrama. We gaan o.a. aan de slag met werkvormen om de verbindingen met de dader te doorbreken en om relatie/ familiegesprekken te voeren.

3. Persoonlijk en professionele ontwikkeling

In deze module is het tijd om te stoppen met je eigen auto-psychodrama’s, waardoor er meer ruimte ontstaat om als professional vrij en authentiek te handelen.

4. Oefenen met de modellen

Ook oefen je weer met het neerzetten van nieuwe modellen in de kleine groep. Leervragen die hieruit voortkomen krijgen wederom een plek in de opleidingsdagen.

Examen

Aan het einde van deze module is er een examen. Bij een positief resultaat ben je Traumaseksuoloog IO (in opleiding) en kun je opgenomen worden in het netwerk van hulpverleners bij EXCETRA.

Wil je meer weten over dit examen? Bel of mail ons dan sturen we je het volledige opleidingsprogramma.

Vervolg

Een positieve afronding van de 3 modules geeft je toegang tot het vervolg van de opleiding. Hierin werken we aan een verdieping in het zelf werken met de modellen. Het bestaat uit twee modules Traumaseksuologie en psychodrama en een jaar supervisie.