Herstel na seksueel misbruik

Van innerlijke verdeeldheid naar heelheid

‹ naar overzicht

Herstel na seksueel misbruik gaat met vallen en opstaan en vraagt daarom doorzettingsvermogen en moed. Een quick fix oplossing bestaat helaas niet.

Seksueel misbruik is een ingrijpende en traumatische ervaring die je leven ontwricht. Het heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van je eigen (seksuele) identiteit.

Seksueel misbruik raakt je in je ziel en zorgt ervoor dat je blijvend op zoek bent naar jezelf. Naar waar je jezelf verloren bent.

Psychische dwarslaesie

Je eigen innerlijke structuur verandert en je raakt innerlijk verdeeld. Dit verlamt je persoonlijkheid, snoert je de mond en blokkeert je levensenergie.

Je gaat jezelf richten op het welbevinden van de ander en maakt je eigen behoeftes hieraan ondergeschikt. Je verbergt je kwetsbaarheid en gedraagt je flink en sterk. Uiten van je gevoelens is moeilijk omdat je hiermee het contact hebt verloren. Op tijd aangeven van je grenzen is lastig omdat je ze niet meer goed voelt.

Je bent onvoldoende in staat om je volledige potentieel in te zetten. En het dagelijkse leven kost je regelmatig te veel energie. Ook kun je last hebben van (onverklaarbare) lichamelijke klachten.

Traumaseksualiteit

Je eigen seksuele ontwikkeling raakt verstoord of stopt en er komt twijfel over je eigen seksuele identiteit. Bovendien ontstaat verwarring over intimiteit en seksualiteit waardoor het moeilijk wordt om gezonde intieme relaties aan te gaan.

Actief slachtofferschap

Door herhalend gedrag dat voortkomt uit de schade van het misbruik, kom je steeds weer in dezelfde misbruiksituaties terecht. In conflict met autoriteiten of in een relatie die niet werkt. En je bent onmachtig om hier zelf een ander en adequaat antwoord op te vinden.

Verwerking en herstel

Herstel na seksueel misbruik vraag om een diepgaande en ervaringsgerichte manier van werken en leren. Alleen daarmee is het mogelijk om daadwerkelijk de regie over je eigen leven terug te krijgen. Om vanuit heelheid, vrij en authentiek te kunnen leven.

Hulpverlening

Wij begeleiden mensen individueel en in kleine groepen.

Training

Wij geven een gerichte training in het werken met de innerlijke verdeeldheid. Hierin leer je werken met enkele krachtige modellen voor het begeleiden bij herstel van machtsmisbruik.

Opleiding

Voor EXCETRA Expertise Centrum Traumaseksuologie geven wij de opleiding Traumaseksuologie In deze opleiding leer je mensen begeleiden bij het herstellen van seksueel misbruik.

Bel of mail ons, we gaan graag met je in gesprek.